fbpx
Akoestiek op kantoor weergeven

Verbeter de akoestiek op kantoor, verhoog je concentratie!

Verbeter de akoestiek op kantoor, verhoog je concentratie!

Heb jij ook zo’n last van die bellende collega aan de andere kant van de ruimte? Of hoor je continu de aanwezige ventilatie? Je collega stelt een vraag, maar door de galm in de ruimte versta je haar nauwelijks. Herkenbaar? Aandacht voor goede akoestiek op kantoor helpt efficiënter werken.

1. Het ballroomeffect

Omgevingsgeluid heeft ongemerkt invloed op je concentratie. En dat gaat verder dat hard pratende collega’s of een radio die te hard staat. Denk ook maar aan geluid van apparatuur. Het heeft te maken met de galm op een kantoor. Door het kaatsen van geluiden tegen harde materialen, zoals glas, kan een ballroomeffect ontstaan. Het gevolg: Mensen gaan harder tegen elkaar praten om boven de galm uit te komen. Je herkent het misschien ook wel in bepaalde restaurants of musea. De nagalmtijd op een kantoor moet tussen 0,5 en 0,6 seconden te zijn. En dat kunnen we meten. Is de nagalm hoger? Dan kan je het oplossen met vloerbedekking, de juiste plafondtegels en vloerkleden. Maar ook door gebruik te maken van wandpanelen met akoestische vulling. Omdat het kantoor ook een beetje sfeer moet uit ademen, kan je de wandpanelen bedrukken met sfeerbeelden, jouw logo of fotografie. Daarmee krijgt jouw kantoor de uitstraling die past bij jouw bedrijf. 

2. Spraakverstaanbaarheid 

Je kunt ook werken met absorberende materialen. Dat helpt ook bij de verstaanbaarheid van mensen. Als je collega zegt dat er 50 producten nodig zijn en jij verstaat 5, dan heb je wel een probleem met je klant natuurlijk.

Op een kantoor wil je dat belangrijke informatie goed overkomt, maar de hinderlijke gesprekken gefilterd worden. Een luid bellende collega aan de andere kant van de ruimte kan tot veel irritatie leiden op de werkvloer. 

Met het plaatsen van akoestische panelen op de juiste plek voorkom je dat geluid naar de andere kant van het kantoor kaatst. Er zijn ook technologische innovaties. Zo kan er subtiele ruis worden toegevoegd om bepaalde gesprekken en geluiden te maskeren.  

Bureau's met schermen om de akoestiek te verbeteren

3. Geluidsisolatie

Sommige mensen werken vanuit een afgesloten kantoor om niet te worden afgeleid. Maar zelfs dan kan je last hebben van storende omgevingsgeluiden. Een beetje geluid uit een andere ruimte is niet erg, maar je moet iemand niet letterlijk  kunnen verstaan. Geluiden gaan door de muur, via het plafond en luchtroosters. Voorbeelden van mogelijke oplossingen voor geluidsisolatie zijn: 

Slechte akoestiek op kantoor is een lastig probleem wat grote gevolgen kan hebben. Daarom helpen we je graag met het vinden van de oorzaak, zodat je voor de meest geschikte oplossing kunt kiezen.

 

Neem contact op met Remco

    Geschreven door
    Team Hoogerwerf

    info@hoogerwerf.nl

    Gerelateerde blogs

    BEL MIJ TERUG