fbpx

Kantoortuinen? Binnenkort écht verleden tijd!

Kantoortuinen? Binnenkort écht verleden tijd!

Last van stress, concentratieverlies en vermoeidheid tijdens het werken? Vind jij het ook zo lastig om je echt even af te zonderen, zelfs met koptelefoon of oortjes? Je werkt dan waarschijnlijk in een kantoortuin. Een grote open ruimte, met meerdere mensen zonder tussenwanden.

Meer samenwerking, minder kosten 

Verzekeringsmaatschappij Interpolis was in de jaren ’90 een van de eerste bedrijven die de kantoortuin of het open kantoor naar Nederland bracht. Tussenwanden werden weggehaald en er werden grote bureaublokken neergezet. Met veel collega’s in één grote ruimte dus. Gedacht werd dat dit zou leiden tot een betere dynamiek, meer samenwerking en betere communicatie. Bijkomend voordeel was een besparing op de kosten. Meer werknemers in dezelfde ruimte laten werken vereist simpelweg minder kantoorruimte. Het concept werd bij steeds meer kantoren overgenomen, maar het gewenste effect bleef uit. 

Effecten van de grote ruimte 

Werken in een grote ruimte heeft ook nadelen. Bijvoorbeeld geluidshinder en concentratieverlies. Een luid telefonerende collega, veel beweging in de ruimte en een gebrek aan privacy; het helpt allemaal niet. Het is ook logisch, want in een grote ruimte is het een stuk lastiger om goede akoestiek en genoeg daglicht te realiseren.  

Feiten en cijfers

Werken in een kantoortuin zorgt voor 62% extra ziekteverzuim en de productiviteit daalt met 86 minuten per dag, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Kortom, de kantoortuin werkt niet en heeft een averechts effect. Met meer ziekteverzuim zullen de kosten juist toenemen. De oude vorm met vaste werkplekken, waar je je kunt afzonderen en geconcentreerd kunt werken, was als het gaat om productiviteit dus een betere oplossing.  

Nu hét moment

Redenen om gedag te zeggen tegen de kantoortuin zijn er dus al een tijdje. Toch lijkt nu pas hét moment om van de kantoortuin af te komen. Met Covid-19 is er een nieuwe factor op kantoor bijgekomen. Er moet nu, maar ook in de toekomst, meer rekening gehouden worden met afstanden en hygiëne. Het kantoor krijgt een andere functie. Gaan we dan naar een Amerikaans model, met bureaus in vierkante hokjes? Dat ook niet helemaal. Het kantoor wordt meer een ontmoetingsplek, een plek waar je op een gezonde manier kan werken. Afwisselend met thuiswerken voor de komende periode in ieder geval. 

Het opdelen van de ruimte 

Om te zorgen dat je minder last hebt van collega’s en er efficiënter gewerkt kan worden, zullen de ruimtes opgedeeld worden. Grote ruimtes zullen verkleind worden en de ruimtes zullen een duidelijke functie krijgen. We kennen al de vergaderruimte, maar denk ook aan een ontspanningsruimte waar je je kunt terugtrekken voor een zoomsessie. 

Wil jij van de kantoortuin af of heb je vragen? Hoogerwerf for Office staat voor je klaar.

Neem contact op met Linda

    Geschreven door
    Team Hoogerwerf

    info@hoogerwerf.nl

    Gerelateerde blogs

    BEL MIJ TERUG