fbpx

Projectinrichting van flexibele ruimtes

Over de Gemeente Vlaardingen

Voor de gemeente Vlaardingen hebben wij in samenwerking met Myra Houdijk (Houdijk Architecten) de raadszaal en trouwzaal volledig vernieuwd.

De gemeente vroeg Myra Houdijk in 2017 om te kijken naar een nieuw ontwerp voor – in eerste instantie – alleen de trouwzaal van het gemeentehuis. Uitgangspunt daarbij was dat het fris en luchtig zou zijn en dat het ontwerp zou passen binnen de huidige tijd. Na het ontwerpen van de trouwzaal, kwam ook de raadszaal in beeld. Ook deze zaal kon een opfrisser gebruiken. Belangrijk daarbij was dat het meubilair flexibel in gebruik zou zijn. De uitdaging? Alles af hebben voor de verkiezingen van maart 2018. In januari 2018 begonnen we de verbouwing en jawel, in maart 2018 waren de volledig vernieuwde trouwzaal en raadszaal klaar voor gebruik!

Waar zijn wij trots op?

De samenwerking met Houdijk Architecten en de gemeente Vlaardingen verliep heel soepel. Het was qua planning een flinke uitdaging om alles op tijd klaar te hebben voor de verkiezingen van maart, maar dat is allemaal goed gegaan, mede door de fijne combinatie van mensen waarmee we hebben samengewerkt.

Voor de trouwzaal hebben we nieuw tapijt gelegd, nieuw meubilair ontwikkeld en meer lijn gebracht in de zaal als geheel. De raadszaal had op het gebied van akoestiek een flinke uitdaging, maar ook daar hebben we met zijn allen een mooie oplossing voor gevonden. Het meubilair is zoals gevraagd volledig flexibel en ook de techniek heeft een flinke upgrade gehad.

De samenwerking met Houdijk Architecten

Het ontwerp, de kleurstellingen en de visie voor de trouwzaal en raadszaal van de gemeente is neergelegd door Houdijk Architecten. Toen het ontwerp eenmaal rond was, moest er worden gekeken naar de juiste invulling hiervan. Myra vertelt: “Ik kende Hoogerwerf al langer en het was voor mij al snel duidelijk dat dit dé partij was om deze klus mee op te pakken. Hoogerwerf heeft op basis van ons ontwerp gekeken naar de juiste stoelen, de juiste tafels en de juiste vloerbedekking.” De samenwerking was intensief en succesvol.

Flexibiliteit en maatwerk

Voor zowel de trouwzaal als de raadszaal moest het meubilair flexibel zijn. Het makkelijk kunnen verplaatsen van het meubilair was één van de belangrijkste speerpunten voor beide zalen. Het optimaal gebruik maken van de ruimte heeft ervoor gezorgd dat er veel meubilair in beide ruimtes past.

De spreekstoel in de trouwzaal is volledig op maat gemaakt. In dit meubel moest van alles passen, van de tas van de ambtenaar tot een fles bruidstranen en een microfoon. Bovendien moest er ruimte zijn voor het trouwboeket én moest er nog een ruimte zijn waar de getuigen konden tekenen. Een glazen tafel zorgt er nu voor dat het allemaal fris oogt, maar ook makkelijk te verschuiven is. De vele stoelen zijn in een rondere opstelling gezet, zodat er ook met een groot aantal aanwezigen nog een intieme sfeer kan worden gecreëerd.

Makkelijk en praktisch: de tafels van Yuno

Voor de raadszaal hebben we gekozen voor Yuno tafels. Deze tafels zijn makkelijk in en uit te huizen en zijn makkelijk op te slaan. Bovendien kun je de tafels in bijna elke opstelling makkelijk aan elkaar zetten, waardoor de raad kan vergaderen op een manier die bij hen past. Waar er voorheen 2 medewerkers nodig waren om de raadszaal in de juiste opstelling te zetten, kan dit nu makkelijker én sneller worden gedaan door één persoon!

94
stoelen
26
tafels
2
spreekgestoelten

Een uitdaging op het gebied van akoestiek

In de raadszaal was akoestiek een enorm probleem. Om dit binnen 2 maanden op te lossen, was een flinke uitdaging. We hebben de vloeren geoptimaliseerd en de wanden aangepakt. Met akoestische panelen met 5 cm isolatie hebben we de wanden een stuk naar voren gehaald. Ook het ronde plafond was een akoestische uitdaging. Door 2 losse panelen tegen het plafond te plaatsen, hebben we er samen voor gezorgd dat de akoestiek nu op elk punt in de zaal goed is. 

Met de tijd mee op het gebied van techniek en design

In de raadszaal hebben we grote schermen opgehangen voor presentaties en stemrondes. De stemmen van de raadsleden kunnen real time worden getoond, zodat er snel duidelijkheid is in de verdeling van de voor- en tegenstemmen.

Waar er voorheen veel losse kabels in de raadszaal lagen, hebben we deze nu in de tafels verwerkt. Alle kabels zitten met een custom made systeem verwerkt in platte strips onder de tafels. Hierdoor kunnen alle raadsleden worden aangesloten op de stroompunten in de zaal, in welke opstelling de tafels ook staan. De tafels zijn tot slot uitgerust met witte knieschotten, waar niet doorheen kan worden gekeken.

De witte kleuren en het blauwe meubilair in combinatie met de authentieke houten details in zowel de trouwzaal als de raadszaal zorgen voor een fris en rustig geheel, dat precies past bij wat de gemeente wil uitstralen.

Een knipoog naar de stad Vlaardingen

Het tapijt dat we hebben gelegd, is het Net Effect tapijt van Interface. Dit tapijt is geïnspireerd op de oceaan en gemaakt van afgedankte vissersnetten. We hebben gekozen voor verschillende kleuren van het Net Effect tapijt, zodat het tapijt door de kleurschakeringen als het ware de ruimte binnen komt golven. De frisblauwe tapijttegels passen niet alleen goed binnen de vastgestelde huisstijl, maar ook bij het karakter van de stad. Vlaardingen staat immers bekend als trotse vissersstad!

We zijn erin geslaagd om er een fris geheel van te maken. Het meubilair past perfect bij de visie en bovendien paste alles binnen het budget dat de gemeente Vlaardingen beschikbaar had gesteld. Uiteindelijk kunnen we met trots zeggen dat alles voor de verkiezingen was afgerond, zodat de nieuwe raad plaats kon nemen in de nieuwe, moderne zaal!

Myra Houdijk

Houdijk Architecten

Het resultaat is mooi, maar het proces was minstens net zo mooi. De samenwerking met Myra en de gemeente verliep soepel. Het was qua planning een flinke klus om het werk van de aannemer, schilder en elektriciens goed op elkaar af te stemmen, maar dat is gelukt. We hebben met een fijne club mensen iets neergezet waar zowel wij als de opdrachtgever trots op is!

Peter Hoogerwerf

Hoogerwerf

Andere projecten

BEL MIJ TERUG