fbpx
de akoestiekmeting

De akoestiekmeting

Leestijd: 3 minuten

De akoestiekmeting

Akoestiek: een essentieel onderdeel van projectinrichting. Door goede akoestiek te creëren in een ruimte, verhoog je de concentratie, productiviteit en rust in de ruimte. Met een akoestiekmeting berekenen we hoe het met de akoestiek gesteld is en nog belangrijker: hoe kunnen we de akoestiek in de ruimte verbeteren?

Wat is akoestiek?

Akoestiek is een essentieel onderdeel in een ruimte. Volgens de ‘Dikke van Dale’ is akoestiek ‘de wetenschap die zich bezighoudt met geluid’. In de praktijk is het ‘hoe het geluid zich verspreid in de ruimte’.

Slechte akoestiek op kantoor is merkbaar. Er is veel galm in de ruimte en je hoort veel verschillende geluiden, wat voor afleiding zorgt. Denk bijvoorbeeld aan bellende collega’s of pratende mensen. Doordat je meerdere gesprekken door elkaar hoort, verlaag je de concentratie en daalt de productiviteit.

De akoestiekmeting: hoe gaat het in zijn werk

In samenwerking met onze partner voeren we akoestiekmetingen uit. Met een akoestiekmeting meet je hoe het gesteld is met het geluid in de ruimte én hoe je de akoestiek in de ruimte kunt verbeteren. De meting bestaat uit drie stappen:

Stap 1: De voorbereiding voor de meting

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom beginnen we met het opmeten van de ruimte. Zo kunnen we berekenen wat de inhoud van de ruimte is en wat de ideale nagalmtijd is. Daarna is het zaak om het meetapparatuur, bestaande uit een ‘pistool’, computer en de meter zelf, op te zetten in de ruimte.

Stap 2: De akoestiekmeting

De meting is een spectaculaire gewaarwording. Met een speciaal ‘startpistool’ schiet de specialist een vier keer in de ruimte. Het pistool geeft een harde knal (gehoorbescherming is noodzakelijk!). Het meetapparaat meet de nagalmtijd, welke zichtbaar is op de computer. Met een speciaal systeem kunnen we direct berekenen hoe erg de nagalmtijd verminderd, als er bepaalde akoestische materialen worden toegevoegd aan de ruimte. 

Stap 3: Een op maat gemaakt voorstel om de akoestiek te verbeteren

Naar aanleiding van de resultaten van de meting, die je uiteraard in een rapport ontvangt, maken we een maatwerk voorstel. Afhankelijk van de wensen en behoeftes van de mensen die werken in de ruimte én de manier van werken geven we je een voorstel voor de ideale combinatie van akoestische materialen, om de akoestiek in jouw ruimte te verbeteren.

Wil je aan de slag met de akoestische oplossing? Dan zorgen wij er voor dat alle materialen geleverd én gemonteerd worden op jouw kantoor. 

Het resultaat van de akoestiekmeting bij Luba

Voor Luba hebben we een akoestiekmeting uitgevoerd. Doordat zij met zes personen werken in een open ruimte die is voorzien van een PVC-vloer en een glad gestuct plafond, ervaren zij veel geluidsoverlast. Met behulp van de akoestiekmeting hebben we berekend dat de nagalmtijd van het geluid in de ruimte 1,04 seconde is. Dit is een stuk hoger dan de ideale nagalmtijd op kantoor van 0,4 tot 0,6 seconde. 

Door akoestische plafondpanelen toe te voegen aan de ruimte, verlagen we de nagalmtijd naar 0,5 seconde, en kan er weer geconcentreerd en productief gewerkt worden in het hele kantoor.

Akoestiekmeting aanvragen? Neem contact op met Remco

    Geschreven door
    Team Hoogerwerf

    info@hoogerwerf.nl

    Gerelateerde blogs

    BEL MIJ TERUG