fbpx

Verlichting op de werkplek: het belang van goed licht

Verlichting op de werkplek: het belang van goed licht

Bij ergonomie denken we al snel aan een goede zithouding en een beeldscherm op de juiste hoogte afgesteld. Maar ergonomie gaat verder dan dat. Ergonomie is het aanpassen van de omgeving op de mens, waardoor je optimaal functioneert. Een belangrijk (maar snel vergeten) onderdeel hiervan is verlichting.

Zeker tijdens de donkere winterdagen is de binnenverlichting belangrijker dan je denkt. We beginnen ‘s morgens in het donker met werken en tegen de tijd dat we de computer uitzetten, is de zon weer onder. Veel daglicht zien we niet in deze periode, terwijl het een essentieel onderdeel van de gezondheid is. Licht zorgt namelijk voor een ritmegevoel, concentratie en energie. 

Waarom is verlichting belangrijk?

Verlichting zorgt er niet alleen voor dat je iets ziet, maar het bepaalt ook sfeer in een ruimte en zorgt voor concentratie en focus. Daarnaast geeft licht je een natuurlijk ritmegevoel. Zo word je ‘s avonds als het donker wordt moe en ben je overdag als de zon schijnt wakker. 

Dit komt doordat licht het energieniveau bepaalt. Daarom ben je tijdens de donkere winterdagen vaak vermoeider dan ‘s zomers. 

Turn-key verbouwing

Goede verlichting: wat is dat? 

Goede verlichting is licht wat niet te fel is, maar ook niet te donker is. Het klinkt cliché, maar de beste verlichting licht precies tussen alles in. Niet te fel, niet te donker. Niet te warm en niet te koel. Het optimale licht heeft een temperatuur van 4000 Kelvin. Dit is relatief wit licht, waardoor je alert wordt. Ideaal om mee te werken dus. 

Verder is het voor verlichting belangrijk dat het licht vanuit verschillende punten komt. Daarom maken we een lichtplan met meerdere lichtbronnen, zo heb je op iedere plek evenveel licht en geen last van schaduw of schittering.. 

Tot slot is de kwaliteit van het licht belangrijk. Dit meten we met de UGR-waarde van een lamp. De UGR-waarde is de anti verblindingswaarde, dit zorgt ervoor dat de verlichting niet verblind als je op een beeldscherm kijkt. Goede kantoorverlichting heeft een UGR-waarde van onder de 19.

Hoe zit het met jouw verlichting op kantoor?

Benieuwd hoe het met de verlichting bij jou op kantoor is gesteld? Plan vrijblijvend een adviesgesprek in met onze experts. We kijken graag met je mee.

Geschreven door
Team Hoogerwerf

info@hoogerwerf.nl

Gerelateerde blogs

BEL MIJ TERUG