fbpx
Turn-key verbouwing

Hoe de juiste verlichting op kantoor zorgt voor productiever werken

Leestijd: 3 minuten

Hoe de juiste verlichting op kantoor zorgt voor productiever werken

In het kader van gezond werken heb je misschien al geïnvesteerd in een ergonomische bureaustoel of een verstelbaar zit-stabureau. Maar investeer je ook in goede verlichting? Licht bepaalt de sfeer op jouw kantoor, maar heeft bovenal veel invloed op je lichaam.

Kleurtemperatuur

Licht beïnvloedt je energieniveau. Steeds vaker wordt gekozen voor licht met een hoge kleurtemperatuur, uitgedrukt in kelvin (K). Vroeger werd ongeveer 3000 kelvin gebruikt, tegenwoordig zo’n 4000 kelvin. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar het betekent eigenlijk gewoon witter lichter. Witter licht heeft onder meer effect op je alertheid. Bovendien zorgt het voor meer vitamine D en extra energie. Om efficiënt te blijven werken is het goed om mee te gaan met het daglicht. In de ochtend is het daglicht over het algemeen geler dan in de middag. Als je lampen dus voorzichtig veranderen kwa kleurtemperatuur gedurende de dag zorg je voor optimaal licht op kantoor. 

Sfeer

Naast de fysiologische effecten zijn er ook psychologische effecten van licht. Licht is namelijk ook een sfeerbepaler. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen sneller de supermarkt verlaten bij fel, ongezellig licht. Elke ruimte op kantoor moet daarom de juiste beleving hebben. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor wat zachter, geler licht in de kantine of andere ruimtes waar collega’s samenkomen voor sociale activiteiten. Licht met een lagere kleurtemperatuur geeft dan een warmere sfeer. Het is niet voor niets dat er maar weinig kroegen te vinden zijn met fel en wit licht.

Lichtverdeling 

Het is voor je natuurlijke klok dus goed om het licht mee te laten bewegen met het daglicht. Echter kun je jezelf daar niet volledig afhankelijk van maken. Licht van buiten kan helpen het dagritme te volgen, maar geeft in de winter al snel problemen. Ook zonder buitenlicht moet overal voldoende licht aanwezig zijn. In een ideale situatie is het licht bovendien gelijkmatig verdeeld over de ruimte. Dit doe je door ook onafhankelijk van de ramen te zorgen voor voldoende lichtbronnen. 

Kwaliteit

Tot slot is het belangrijk niet te kiezen voor de goedkoopste lampen, maar ook goed te kijken naar de kwaliteit. Een belangrijke factor om in de gaten te houden is de kleurweergave-index. Dit geeft aan of de kleurweergave correct wordt weergegeven. Vergelijk het met het kopen van een kledingstuk, dat bij thuiskomst soms ineens een andere kleur lijkt te hebben dan in de winkel. Bij een hoge kleurweergave-index worden de kleuren op kantoor zo goed mogelijk weergegeven. Een ander kenmerk van goede verlichting is de verblindingsfactor, gemeten als UGR-waarde. Bij een goede kantoorverlichting ligt de UGR-waarde onder de 19. 

Twijfel je over de kwaliteit van het licht op jouw kantoor? Hoogerwerf for Office helpt je graag. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op.

Neem contact op met Peter

    Geschreven door
    Team Hoogerwerf

    info@hoogerwerf.nl

    Gerelateerde blogs

    BEL MIJ TERUG