Hoe hoog staat de thermostaat op jouw kantoor? Het is een van de belangrijke vragen voor een goed binnenklimaat. Terwijl we doorgaans een groot gedeelte van de week op kantoor doorbrengen, krijgt klimaat niet altijd de aandacht die het verdient. Een goed binnenklimaat draagt immers bij aan werkcomfort en het voorkomen van gezondheidsklachten en verzuim. Dit is waar je op moet letten!
Een slecht binnenklimaat kan verschillende gezondheidsklachten veroorzaken. Denk aan vermoeidheid, concentratieproblemen, stress of zelfs uitslag. Buiten het oplopende ziekteverzuim, heeft het ook gevolgen voor de productiviteit op je kantoor. Volgens TNO kan een slecht binnenklimaat wel €3.600 productieverlies per werknemer per jaar opleveren. Gebieden waarop doorgaans veel winst te boeken valt, zijn zuurstof, temperatuur en luchtkwaliteit.
Nog meer dan koffie is zuurstof onze belangrijkste energiebron op kantoor. Wanneer er te weinig zuurstof aanwezig is in de lucht kunnen klachten als vermoeidheid of concentratieproblemen optreden. Bij een gezond binnenklimaat is de luchtverhouding ongeveer 80% stikstof en 20% zuurstof. De lucht wordt gedurende de dag vervuild met fijnstof van printers, koolstofdioxide door uitademing van zuurstof of chemische stoffen als gevolg van schoonmaak. Goede ventilatie is daarom essentieel. En andere manier om voldoende zuurstof te creëren is het plaatsen van planten.
Jasje aan, jasje uit. Een steeds veranderende temperatuur op kantoor kan erg irritant zijn. Zorg daarom voor een constante temperatuur. De ideale temperatuur ligt op zo’n 22 graden, maar moet te allen tijde tussen de 20 en 25 graden blijven. Een te koude of te warme temperatuur kan effect hebben op de gezondheid en productiviteit van werknemers. Wanneer het bijvoorbeeld warmer is dan 25 graden kan de productiviteit van 30% tot 50% afnemen. Zorg daarom voor een goed klimaatbeheersingssysteem. Zo heb je het meest controle over het binnenklimaat op kantoor.
Voldoende luchtcirculatie is essentieel voor een goed kantoorklimaat. Het zorgt ervoor dat vervuilde lucht, met daarin bacteriën, wordt afgevoerd en vervangen door frisse lucht. Het is dus belangrijk dat je luchtsysteem niet alleen de oude lucht filtert, maar ook nieuwe lucht aanvoert. Door het filter worden stofdeeltjes en gassen tegengehouden, waarmee de kans op allergische reacties of ziektes afneemt. Dat is zeker in deze tijd extra belangrijk. Slecht ventilatie kan daarnaast resulteren in het zogenaamde Sick Building Syndrome. In dat geval is er een te hoog CO2-gehalte, waardoor klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, droge ogen of een gebrek aan concentratie kunnen ontstaan. Zorg daarom naast de natuurlijke ventilatie van ramen, ook voor andere ventilatiesystemen. Zo zorg je ook tijdens de koude wintermaanden voor een goede luchtkwaliteit.
Wil je meer weten over het perfecte binnenklimaat op jouw kantoor?
BEL MIJ TERUG