fbpx
Bureau's met schermen om de akoestiek te verbeteren, kantoorinrichting door Hoogerwerf

Goede ergonomie op de werkplek: alles wat je moet weten

Laten we beginnen bij de basis: Wat is ergonomie? Ergonomie is de wetenschap die de relatie van de mens tot zijn omgeving onderzoekt. Simpel gezegd: Je werkt ergonomisch als de omgeving goed is aangepast zodat jij gezond kunt werken. 

Als je kijkt naar de ergonomie op kantoor en ergonomische werkplekken, draait het dus vooral om het creëren van een werkplek waar je prettig kunt werken zonder fysieke klachten. Dit houdt in dat het van groot belang is dat je rechtop zit, met de schouders naar achter en een rechte nek. 

ARBOwet ergonomisch werken

De werkgever is vanuit de ARBO-wetgeving verplicht om voor iedere werknemer een werkplek te faciliteren die ergonomisch verantwoord is. Dit om de veiligheid en gezondheid van medewerkers te kunnen waarborgen. Óók als de medewerker vanuit huis werkt ben je als werkgever verantwoordelijk voor de inrichting van de (ergonomische) werkplek. 

Thuiswerken en ergonomie

Al ruim een jaar werken medewerkers vanuit huis. Ergonomisch werken is er hierdoor flink bij ingeschoten. Rennende kinderen, borende buren en een verkeerde zithouding drukken de productiviteit flink. Wat je hier als werkgever aan kunt doen? Stuur je medewerkers een thuiswerk pakket met hierin bijvoorbeeld een koptelefoon, laptopstandaard en een korte uitleg hoe je ergonomisch thuis kan werken. 

Lees meer over thuiswerken voor werkgevers 

Een goede ergonomische werkhouding 

Ergonomie draait om gezond en veilig werken. Dit geldt ook als je zittend werk uitvoert of jouw werkdag voornamelijk bestaat uit werken achter een laptop of computer. Met een stoel op de juiste hoogte ben je er nog niet. Van rechtop zitten tot een bureau dat niet uit elkaar valt en van voldoende pauze nemen tot het beeldscherm op de juiste plek op het bureau, ergonomie gaat om de hele werkplek. Nee, Ergonomisch werken is niet niks. 

Voor een ergonomische werkhouding zijn er een aantal afmetingen en verhoudingen belangrijk:

  • Zit rechtop op de bureaustoel. Met de rug tegen de leuning en de voeten plat op de grond. Plaats de armen op de armleuningen, de boven- en onderarmen moeten in een hoek van 90 graden staan.

De bureaustoel instellen

  • Het bureau moet een diepte hebben van minimaal 80 cm. Het gezicht staat op 50 cm afstand van het beeldscherm en het toetsenbord is recht en ligt 5-10 cm voor de rand van het bureau.
  • De diepte van de bureaustoel is belangrijk voor de doorbloeding. Houdt daarom een hand ruimte tussen het boven- en onderbeen aan het einde van de zitting.
  • De hoogte van het bureau moet verstelbaar zijn tussen de 62 en 82 cm. Is het bureau niet verstelbaar? Dan is een hoogte van 74-76 cm het beste. Je kunt dan werken met ergonomische hulpmiddelen als het scherm bijvoorbeeld te laag staat of je niet met je voeten bij de grond kunt. 
  • Zit niet te dicht op het beeldscherm! 50 centimeter afstand tot het scherm is perfect. 

Als werkgever heb je de taak om de inrichting van de werkplek te faciliteren. Aan de werknemer de taak om de werkplek op de juiste manier in te stellen. Met een werkplek die goed ingesteld is, zorg je voor een goede zithouding en goede, fysieke ergonomie op (thuis)kantoor. 

De ergonomische werkplek instellen

Ergonomische hulpmiddelen 

Met een verstelbaar bureau en een ergonomische bureaustoel heb je nog geen ergonomische werkplek. Met verschillende essentiële, ergonomische hulpmiddelen maak je van jouw werkplek een complete en ergonomische plek. 

Denk bijvoorbeeld aan een monitor arm of laptophouder. Door het scherm op een verhoging te plaatsen hoef je niet meer naar beneden te kijken waardoor je de kans op nek-, rug- en schouderklachten verkleint.

Daarnaast zijn er ook ergonomische hulpmiddelen beschikbaar, die niet essentieel zijn, maar eventuele fysieke klachten kunnen wegnemen. Denk hierbij aan een speciale, ergonomische computermuis. 

Ergonomische werkplek thuis

Na een jaar thuiswerken, werken nog steeds veel werknemers vanaf de keukentafel, de bank of misschien wel vanuit bed. Niet echt ergonomisch verantwoord en het komt ook de productiviteit vaak niet ten goede. Maar niet iedereen heeft ruimte voor een compleet thuiskantoor, of wil een bureau in de woonkamer hebben. Het huis moet immers ook een beetje als “thuis” aanvoelen. 

Gelukkig is het inrichten van een ergonomische werkplek thuis vrij makkelijk te realiseren. Met enkel een ergonomische bureaustoel en wat ergonomische hulpmiddelen kom je al een heel eind. 

Zo kun je met een bureaustoel prima aan de eettafel zitten. Stel de hoogte van de stoel op de juiste manier in, is de tafel te hoog? Met een voetensteun zorg je ervoor dat je alsnog recht kunt zitten. 

Door een laptop verhoging op de tafel te zetten, blijf je ook tijdens het werken rechtop zitten. Na het werken ruim je alles op en is de thuiswerkplek binnen 10 minuten weer een woonkamer. 

Hulp nodig bij de ergonomie op kantoor?

    BEL MIJ TERUG