fbpx

Thuiswerkplek: de rechten en plichten van de werkgever

Thuiswerken: hoe werkt dat voor de werkgever? Wat zijn de verplichtingen en waar heb je recht op? In deze blog leggen we het haarfijn aan je uit. 

De werkgever is verantwoordelijk voor de werkplek

Laten we direct met de deur in huis vallen: als werkgever heb je dezelfde verantwoordelijkheden als medewerkers thuis werken als wanneer zij op kantoor werken. Dit houdt in dat de werkgever verantwoordelijk is voor het faciliteren van een goede werkplek. In de ARBOwet, de Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet, is namelijk vastgelegd dat de werkgever verantwoordelijk is voor het verzorgen van een ergonomische werkplek voor medewerkers. Dat betekent dus dat jij als werkgever moet zorgen voor ergonomische bureaustoelen, bureaus en bijvoorbeeld laptophouders. Dit geldt voor zowel de werkplek op kantoor als de thuiswerkplek.

De ergonomische thuiswerkplek: wat heb je nodig? 

Als iedereen op kantoor werkt is het niet ingewikkeld om een werkplek te faciliteren, maar nu iedereen grotendeels vanuit huis werkt is dat lastiger. Om het makkelijker te maken, geven we je een kort overzicht met de basisbenodigdheden voor de thuiswerkplek: 

Lees meer over de ergonomische werkplek

Thuiswerkplekken & Belasting: waar heb je recht op? 

Het is niet alleen de plicht van de werkgever om een werkplek te faciliteren, het kan ook belastingtechnisch voordelig zijn. De werkgever heeft namelijk de mogelijkheid om belastingvrij kantoorartikelen te faciliteren voor medewerkers. Dit kan volgens de werkkostenregeling of de gerichte vrijstelling. 

De werkkostenregeling

Dankzij de werkkostenregeling is het voor de werkgever mogelijk om producten voor medewerkers te vergoeden, zonder hier belasting over te moeten betalen. Dit hoeven niet altijd noodzakelijk producten te zijn, maar mogen producten zijn zoals kerstpakketten of andere cadeaus.

Je mag natuurlijk niet onbeperkt onbelaste cadeaus kopen voor medewerkers. Het totale bedrag wat je hier aan mag besteden, ook wel de “vrije ruimte” genoemd, bedraagt: 3% tot €400.000 + 1,2% boven €400.000 van de totale loonsom per jaar van alle medewerkers zijn elkaar.

Gerichte vrijstelling

Er zijn ook producten die je jouw medewerkers onbelast kunt geven, die niet onder de vrije ruimte van de werkkostenregeling vallen. Deze producten vallen in de werkkostenregeling onder de “gerichte vrijstelling“. Deze producten hoef je dus niet van de vrije ruimte te halen en kunnen altijd en onbeperkt onbelast worden vergoed aan medewerkers, mits ze (in het geval van een thuiswerkplek inrichting) noodzakelijk zijn voor het uitoefenen van het werk.

De producten waar dit voor geldt, kan je in twee categorieën verdelen, namelijk:

Hulp nodig bij het faciliteren van thuiswerkplekken? 

    BEL MIJ TERUG