Thuiswerken is het nieuwe fenomeen. Sinds de coronacrisis zitten we aan huis gekluisterd.
In 2019 werkte 37% van de medewerkers thuis en de verwachting is dat na de coronacrisis meer mensen thuis zullen blijven werken. Dat heeft gevolgen en vraagt om een nieuwe manier van werken. De thuiswerk-specialisten van Hoogerwerf helpen je graag.
De thuiswerker zat in 2019 gemiddeld 6,55 uur per werkdag. Inmiddels is dat gestegen naar 7,1 uur per werkdag. Daarnaast zitten we meer in onze vrije tijd, omdat we door de coronamaatregelen minder kunnen doen. Gemiddeld zit je 1,5 uur per dag meer, dan 2 jaar geleden. Daarom moeten we meer bewegen! Het verklaart misschien ook wel het succes van de Ommetje app van de Nederlandse Hersenstichting. Om toch in beweging te komen tijdens je werkdag, lopen veel mensen even een rondje.
We zitten meer door het thuiswerken, maar we werken ook langer door. Uit cijfers van TNO en CNV blijkt dat gemiddeld 30% van de werknemers regelmatig overwerkt. In uren omgerekend gaan we van 3,3 overuren per week naar 7,1 uur per week. Even een vergadering meepakken ’s avonds om 5 uur of op je vrije dag toch even inloggen is tegenwoordig sneller gedaan omdat we vanuit huis aan het werk zijn.
Maar niet alles aan thuiswerken is negatief. Zo blijkt uit onderzoek van CNV dat 48% van de werknemers efficiënter werkt als zij thuis werken dan wanneer zij op kantoor zitten. Videocalls zijn efficiënter en ruim 51% van de werknemers zegt minder tijd kwijt te zijn aan nutteloze overleggen. Het op afstand vergaderen is ook een blijvertje. De bereidheid bij de werknemers is vele malen groter. Daarbij schijnt het creatieve deel van het brein van thuiswerkers meer te worden aangezet dan normaal.
De grootste uitdaging is een goede, ergonomische werkplek. Zit je aan de keukentafel of aan een bureau?
Het grootste deel van de thuiswerkers heeft een bureau (67%). Slechts 1,8% van de werkgevers verstrekt het bureau. De bureaustoel is het ondergeschoven kindje voor de thuiswerker. 53,5% geeft aan geen goede (bureau)stoel te hebben. Daarnaast blijkt dat ruim 2 op de 5 thuiswerkers behoefte heeft aan aanvullende, ergonomische hulpmiddelen om de thuiswerkplek goed in te richten. Basis-items die we vaak over het hoofd zien.
Lees meer over ergonomie op de werkplek
Als werkgever is het niet voldoende om een zak geld ter beschikking te stellen voor de medewerkers en hun thuiswerkplek. De werkgever heeft namelijk een zorgplicht. Werknemers hebben vaak geen idee van de ARBO wetgeving rondom de thuiswerkplek, dus aan jou als werkgever de taak om een ergonomische thuiswerkplek te faciliteren voor medewerkers.
Lees meer over thuiswerken voor werkgevers
Bij Hoogerwerf werken we met de stoplichtmethode voor thuiswerkplekken. Bij rood licht zijn de omstandigheden niet geschikt en zul je op kantoor moeten voorzien in een werkplek, of een flexwerkplek in de omgeving huren. Bij oranje is het mogelijk om met verschillende middelen de werkplek te verbeteren, of kan je er voor kiezen dat een medewerker deels uren thuis werkt en deels uren elders werkt. Bij groen licht is de thuiswerkplek goed en ergonomisch ingericht volgens de normen van de ARBO. Dan is het zaak om bijvoorbeeld met de sociale aspecten voor werknemers aan de slag te gaan.
Het team van Hoogerwerf denkt graag met opdrachtgevers, ook als het gaat om thuiswerkplekken.
We doen graag een gratis scan voor je.
Manja kijkt graag met je mee.
BEL MIJ TERUG