fbpx

Gezond én efficiënt thuiswerken doe je zo

Gezond én efficiënt thuiswerken doe je zo

De afgelopen periode werkte Nederland veelvuldig thuis. Het heeft veel van ieders aanpassingsvermogen gevraagd. Linksom of rechtsom is het van invloed op de manier waarop we werken.

De afgelopen periode werkte Nederland veelvuldig thuis. Het heeft veel van ieders aanpassingsvermogen gevraagd. Linksom of rechtsom is het van invloed op de manier waarop we werken. Van ergonomische bureaus en verstelbare stoelen naar thuis aan de keukentafel. Met onze tips willen we dan ook jou en je collega’s inspireren om thuis op een gezonde én efficiënte manier te blijven werken.

Je stoel

We zitten tijdens het werk vaak urenlang op een stoel. En dat is al snel té lang. Daar worden steeds meer oplossingen voor gevonden, van een sta-zit-bureau tot het ‘bewegend’ zitten op een zitbal. Zorg daarom ook thuis voor een stoel met een meedeinende rugleuning en armleggers. Let goed op de hoogte van je stoel. Je hebt de beste zithouding met je benen op negentig graden.

Benieuwd of jij goed zit? Doe de test! Pak een A4’tje, vouw het dubbel en plaats deze tussen je bovenbeen en het zitvlak van je stoel. Kun je het vel papier gemakkelijk onder je been vandaan halen? Dan zit je goed. Er is op deze manier niet teveel druk op je bovenbeen waardoor de doorbloeding goed is.

De tafel

Naast de juiste hoogte van je stoel, is ook de hoogte van je tafel belangrijk. In de meest ideale situatie is deze verstelbaar, waardoor je kunt wisselen tussen zitten en staan. Is dit niet mogelijk? Dan kun je ervoor kiezen om af en toe je laptop op een bar of dressoir te zetten.

Bij een hoge tafel kun je eventueel een voetenbankje gebruiken om een hoek van negentig graden met je benen te behouden. Zorg er in ieder geval voor  dat de bovenrand van je scherm op ooghoogte is, om nekklachten te voorkomen. Wanneer je zit is het belangrijk dat de onderkant van je ellenboog op de tafel rust.

Duidelijkheid

Met drukke kinderen of andere huisgenoten om je heen is het lastig om geconcentreerd te blijven werken en productief te zijn. Maak daarom elke dag duidelijk wanneer je wel en niet werkt. Niet alleen aan je huisgenoten, maar ook aan je collega’s op het werk. Zo weet je wanneer je elkaar kunt bereiken. Ook voor jezelf schept dit duidelijkheid en je bent daardoor in staat om werk en privé gemakkelijker af te bakenen. Thuis werken is nu eenmaal anders dan op kantoor. Stel daarom ook niet al te hoge eisen aan jezelf en blijf reëel in wat je van jezelf en je collega’s op een thuiswerkdag kunt verwachten.

 

Hulp nodig bij het inrichten van je (thuis)kantoor?

Ik wil hulp van Hoogerwerf

    Geschreven door
    Team Hoogerwerf

    info@hoogerwerf.nl

    Gerelateerde blogs

    BEL MIJ TERUG