We horen het regelmatig: “Mijn bureaustoel is toe aan vervanging, ik heb namelijk rug- nek- en schouderklachten.” Maar is jouw bureaustoel wel echt toe aan vervanging? Het gebeurt regelmatig dat de bureaustoelen nog goed werken, maar de stoel niet juist is ingesteld, waardoor werknemers fysieke klachten krijgen. We leggen je in 5 stappen uit hoe je jouw bureaustoel op de juiste manier instelt voor een gezonde, ergonomische werkhouding.
De basis van een ergonomische werkplek is een goede zithouding. Het is belangrijk dat je goed, rechtop zit en geen gekke bewegingen hoeft te maken om bijvoorbeeld op de computer te werken. Om goed, rechtop te kunnen zitten is het belangrijk dat de ergonomische bureaustoel op de juiste manier ingesteld staat. We leggen je stapsgewijs uit hoe je de stoel op een fijne, ergonomische manier instelt.
De truc om de perfecte zithoogte in te stellen is door een vel A4 in de lengterichting op te vouwen en onder je been op de voorrand van de stoel te leggen. Probeer het vel weg te trekken. Dat moet met enige weerstand kunnen en vast is te hoog, los is te laag.
De rugleuning is in hoogte te verstellen of voorzien van een verstelbare steun. Zorg ervoor dat de bolling van de leuning goed aansluit aan de holling van jouw rug.
De rugleuning moet los, maar wel met de juiste gewichtsinstelling. Deze is meestal door middel van een slinger of draaiknop in te stellen.
Zo heb je een evenwicht bereikt, waarbij je met geringe (been)kracht zelf je houding kunt bepalen en behouden.
De diepte van de zitting is erg belangrijk en kun je instellen. Houd, in verband met de doorbloeding, tenminste een handdikte ruimte tussen de kuit en de rand van de zitting. Te kort is niet direct een probleem, maar wel minder comfortabel.
Wanneer je je onderarmen horizontaal houdt en je schouders neutraal, moeten de armleuningen precies onder het puntje van je elleboog zitten. Let hierbij op de breedte. In principe horen je armen langs je lichaam te hangen.
Als de rugleuning en zitting van de stoel niet bewogen kunnen worden of als je een stoel hebt, waarbij wel de rugleuning, maar niet de zitting beweegt, dan is jouw bureaustoel wel aan vervanging toe. Je kunt dan de stoel niet op de juiste manier instellen, waardoor je de kans op fysieke klachten vergroot.
Lukt het niet om de bureaustoel op de juiste manier in te stellen of heb je hulp nodig bij het creëren van ergonomische werkplekken? Dan ben je bij Hoogerwerf aan het juiste adres. Neem gerust contact op want we helpen je graag met een vrijblijvend advies.
Bij Hoogerwerf werken we aan werkplekken die inspireren en naadloos aansluiten op de wensen en eisen vanuit jouw organisatie. Ergonomie speelt daarin een belangrijke rol.
BEL MIJ TERUG