fbpx

Beleving & akoestiek

Leestijd: 3 minuten

Zo verbeter je de akoestiek op kantoor

Iedereen kan het er wel over eens zijn: te veel herrie op kantoor is niet fijn. Gelukkig zijn er veel manieren om de akoestiek te verbeteren! Benieuwd hoe? Je leest het hier!

Akoestiek is de wetenschap van de manier dat het geluid zich verplaatst door de ruimte. Bij akoestiek denken mensen vaak direct aan te hard galmende ruimtes of het prachtige geluid in een concertgebouw. Ook op de werkplek is akoestiek ontzettend belangrijk! Als de akoestiek goed is, kunnen mensen geconcentreerd werken. Veel mensen ervaren helaas herrie op hun kantoor. Ze hebben bijvoorbeeld last van bellende en pratende collega’s. En dat is lastig, want geluidsoverlast en slechte akoestiek leidt aantoonbaar tot een lagere concentratie en efficiëntie! Gelukkig is het tegenovergestelde ook waar: als de akoestiek goed is, neemt de productiviteit toe. Eigenlijk werk je dus met je oren! Maar wat kun je nu doen – en hoe kunnen wij je helpen – om de akoestiek op kantoor te verbeteren? Nou, zo!

1. Een robuust plafond galmt lekker door

Steeds meer mensen werken in strak ingerichte kantoortuinen met veel glas. Dit soort harde materialen en harde oppervlakken, zorgen voor harde weerkaatsing van het geluid en dus slechte akoestiek. Kantoorruimtes worden steeds groter, maar zijn vaak nog ingericht met bouwmaterialen die bedoeld zijn voor kleinere ruimtes. Plafonds dempen geluiden, maar worden steeds vaker in zijn geheel weggelaten, om het robuuste betonnen plafond of de originele balken tevoorschijn te halen. Of het nu ontwerpfouten zijn of bewust gekozen industriële stijlelementen, het zorgt wel voor geluidsoverlast!

Bekijk hier een klantcase met onder andere akoestische oplossingen:

 

2. Akoestiek in het ontwerp opnemen

Als je een ruimte met goede akoestiek wilt krijgen, moet je bij de bron beginnen. Met de juiste vloerbedekking, de juiste plafondtegels en de juiste absorptie van beide materialen. Je hebt volume nodig om geluid op te kunnen nemen. Door Hoogerwerf for Office vanaf casco bij het ontwerp te betrekken, ontstaan de geluidsoverlastproblemen niet. Mensen vergissen zich vaak in de kosten om achteraf geluidsoverlast op te lossen. Beter is het om bij het ontwerpproces van een nieuwe ruimte akoestiek in het programma op te nemen. Pas als dat niet meer mogelijk is, werken we met oplossingen als bureauwanden en absorberende panelen. Wij hebben gedegen kennis van akoestiek en verlichting, maar ook van het verbeteren van de luchtkwaliteit. Sommige producten die wij bieden, zoals de geluidsabsorberende doeken met schapenwol, lossen twee problemen tegelijkertijd op: te veel geluid wordt geabsorbeerd én de vochthuishouding op kantoor blijft op peil. Dat betekent gezonder werken!

3. Geluiddemping met originele wanden en panelen

Als het niet meer mogelijk is om de basis van een kantoorruimte aan te passen, kunnen we alsnog een hoop doen. Zo kunnen we bureaupanelen, hogere ladenblokken of wanddoeken met akoestisch schuim gebruiken om geluid te absorberen. Welk product geschikt is voor welk probleem, wordt nauwkeurig gemeten en onderzocht. Akoestiek is maatwerk. Voor elke situatie is er een andere oplossing.

Een akoestisch paneel kan ook worden gebruikt om de kantooromgeving de juiste stijl te geven. We kunnen ze bedrukken met sfeerbeelden, huisstijlbeelden of mooie fotografie. Hiermee creëren we ruimte en diepte op kantoor. Samen met onze grafisch ontwerper kun je er gerust een piece of art van maken, dat perfect bij de uitstraling van jouw bedrijf past!

4. Soundmasking bij pratende collega’s

Je zou het niet verwachten, maar het letterlijk kunnen verstaan van een collega die op afstand staat, valt onder geluidsoverlast. Mensen kunnen beter geconcentreerd werken bij geroezemoes, dan wanneer zij het gesprek letterlijk kunnen volgen. Overlast door spraakverstaanbaarheid, heet dat. Soundmasking is dan een goede oplossing. Soundmasking betekent eigenlijk dat je een extra (subtiel) geluid toevoegt aan de ruimte, zodat geluid dat er al was – de pratende collega’s – wordt gemaskeerd. Dit kan met een heel subtiele ruis, zoals het zachte ruisen van de zee.

Heb je twijfels of wil je meer weten?

De video hierboven laat nog eens goed zien hoe geluid ons kan beïnvloeden en hoe belangrijk een goede akoestiek dus is. Ben je overtuigd en kunnen wij jou ergens bij helpen? Of het nu gaat om galmende ruimtes, overlast door spraakverstaanbaarheid of heel wat anders, we kijken graag met je mee en komen graag samen tot de juiste oplossing. Neem vooral contact op met onze afdeling Interieur projecten!

Geschreven door
Team Hoogerwerf

info@hoogerwerf.nl

Gerelateerde blogs

BEL MIJ TERUG